Två systrar ärvde en brf-lägenhet efter sin mor. Ingen av systrarna bodde i lägenheten varför de önskade hyra ut den i avvaktan på att den ena systerns son eventuellt skulle flytta in för att bedriva studier på orten. Föreningen beviljade inte tillstånd. I Hyresnämnden blev det också avslag. Grunden härför var att systrarna inte förvärvat lägenheten för att ordna framtida boende till något av familjens barn, utan att bostadsrätten förvärvades genom mamman.
Saken togs upp i Svea Hovrätt som avslog överklagandet. Enligt Hovrätten så framkom det att ingen av systrarna hade för avsikt att framöver bo i lägenheten och att deras anknytning därför var att anse som svag. Med anledning härav ansåg Hovrätten att bostadsrättshavarna inte visat sådana skäl som krävs av lagstiftningen för att få tillstånd att hyra ut bostadsrätten i andra hand.
Utgången är kanske lite förvånande med tanke på att lagstiftaren vid senaste lagändringen 2014 ändrade till att det bara krävdes ”skäl” vilket innebar en medveten liberalisering eftersom det tidigare mer strängt krävdes ”beaktansvärda skäl ” som grund för andrahandsuthyrning. Frågan om andrahandsuthyrning är under utredning och regeringens inriktning är att genomföra en ytterligare liberalisering. Återstår att se om ny lagstiftning kommer ändra praxis i fall som ovanstående.
Källa: Domstolsverket